Deze nieuwe luchtsportdiscipline bestaat nog maar enkele jaren en is zelfs voor de meeste piloten onbekend. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn air navigation races (ANR) geen snelheidswedstrijd. Teams van piloot en co-piloot strijden tegen elkaar in een afvallingswedstrijd. Het is de bedoeling om tegen een vooraf bepaalde snelheid een route af te leggen. Vanzelfsprekend is deze route geen rechte lijn. Eventueel kan een precisielanding als extra element aan de wedstrijd toegevoegd worden.
Het parcours wordt gegenereerd door geavanceerde mapping software dat ervoor zal zorgen dat elke route even lang zal zijn. De software maakt een parcours met twee tot vier routes, de teams van een reeks (maximaal 4 teams) krijgen de kaart overhandigd en vanaf dan dertig minuten tijd om hun vlucht voor te bereiden. Ieder team (piloot en co-piloot) krijgt zijn specifieke route. Deze teams strijden tegen elkaar per reeks. De afstand moet afgelegd worden tegen een vooraf vastgestelde snelheid, afhankelijk van het type toestel.
Na het kruisen van de startlijn in het luchtruim moet het toestel door het team zijn route volgen met onregelmatige vormen (bochten van maximaal 90° in de af te leggen route) tot aan de finishlijn. De vlucht wordt beëindigd met een doellanding. GPS-loggers worden gebruikt om de vlucht te registeren en om na afloop te worden bestuderen door een jury. Het team met het minste strafpunten wordt winnaar in de categorie precisie navigatie, de categorie doellandingen en de gecombineerde categorie van beide disciplines. Deelnemers worden bestraft voor het vliegen buiten hun trajecten en voor timing fouten. De competitie op zich is een afvallingsrace. Uiteindelijk strijden de beste teams in een reeks tegen elkaar om de podium plaatsen te bepalen.
Voor deze evenementen zijn we altijd op zoek naar gemotiveerde medewerkers die ons willen helpen met de organisatie en of die ter plaatse een handje willen toesteken.
Wenst u meer te weten? Hier zijn twee pdf-bestanden (klik op de tekst of op het icoontje):